Vissza

Banktech-előzetes

Eastron | 
2000. március 28.
Az EASTRON Kft. a bankokban és a brókercégeknél folyó professzionális munka és ügyfélkiszolgálás támogatására kínál hatékony és biztonságos informatikai megoldásokat...

Rólunk írták

Új helyen, megszokott színvonalon

[2000. március 28. ]

A Budapest Sportcsarnok sajnálatos tűzesete kapcsán nem csak a sport- és zenei rendezvények szervezői, résztvevői kerültek nehéz helyzetbe. Kétségessé vált az is, hogy lesz-e 2000-ben Banktech. Öröm az ürömben, hogy a kiállítást szervező Congress Kft.-nek sikerült új helyszínt találnia, így a bankszakmának idén április elején sem lesz hiányérzete. Az alábbiakban közreadjuk azon kiállítók rövid bemutatkozását, akik a megadott határidőre válaszoltak felkérésünkre.

Nemzetközi Banktechnikai Szakkiállítás
Időpont: 2000. 04. 3-5.

Helyszín: Budapest, ELTE Konferencia Központ, Pázmány Péter sétány 1.

Mielőtt azonban ezt megtennénk, el kell mondanunk, hogy a Banktech idén sem kizárólag kiállítás, hanem szakmai fórum is, amelynek keretében szakmai előadások hangzanak el. A prezentációk 3-án 11.00 órától 16.00 óráig, illetve 4-én 10.00 órától 15.00 óráig tartanak. Az első napon a SOPRA, a Hypermedia Systems, az Állami Nyomda és az OTP Bank mutatja be rendszereit, míg 5-én a Schwabo Bankkártya, a Noreg, a Dataware és a CPU Softwarehouse tart beszámolókat az érdeklődők számára.

Antenna Hungária - a bérelt vonaltól a járműkövetésig

Az Antenna Hungária Rt. (B 23-as stand) fő tevékenységi területén, a hagyományos földfelszíni és műholdas műsorszóráson túl mind szélesebb körben alkalmazott telekommunikációs szolgáltatásai színvonalas fejlesztésével egyre jelentősebb szerepet tölt be a gyors ütemben fejlődő távközlési piacon. A társaság arra törekszik, hogy a kis és nagy sebességű földi adatátviteli és internetes hozzáférést minél több felhasználó számára lehetővé tegye. Az AH aktív szerepet vállal a zárt célú mobilkommunikációs rendszerek fejlesztésében, valamint a gépjárműpiac vagyonvédelme érdekében.

A Banktech alkalmával az AH többek közt üzleti kommunikációs szolgáltatását kínálja. A cég országos kiterjedésű, nagy sebességű vezeték nélküli gerinc- és elérési hálózattal rendelkezik, amelyen keresztül nagy megbízhatóságú, menedzselt bérelt vonali szolgáltatásokat képes nyújtani az igénybevevőknek 64 kbps -tól 34 Mbps-ig. A szolgáltatások típusát és díjazását a felhasználók igényeihez és pénzügyi lehetőségeihez igazítják.

A professzionális internetgerinc-szolgáltatás az AH saját, vezeték nélküli hálózatán keresztül 64 kbps-tól 34 Mbps-ig kínál folyamatosan rendelkezésre álló internet-hozzáférést, amely független a forgalomtól. Ezt a lehetőséget elsősorban internetszolgáltatók, illetve jelentős mennyiségű internetkapacitást igénybe vevő ügyfelek részére ajánlják.

A PANDANT egy GPS alapú járműkövetéses vagyonvédelmi szolgáltatás. Illetéktelen beavatkozás vagy segélykérés esetén a járműbe épített fedélzeti egység a riasztás adatait azonnal az AH Rt. 24 órán át üzemelő diszpécserközpontjába küldi. Az SMS üzenetként megjelenő adatátvitel GSM-rádiótelefonon keresztül történik. A diszpécserközpontban a jármű helyzetét a térképen folyamatosan lehet követni. Ezt az információt pedig bérelt vonalon keresztül a rendvédelmi szervek központjába juttatják el, így a riasztás után szinte azonnal megkezdődhet a rendőri intézkedés.

Állami Nyomda - "kártyáznak"

A kedves olvasóban joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon mit keres az Állami Nyomda a Banktechen. Nos, a vállalat rendelkezik az Europay Eurocard/Mastercard és Visa bankkártya megszemélyesítésére vonatkozó jogosultsággal. A nyomda műanyag kártyatestet gyártó és megszemélyesítő berendezései évi 10 millió kártya előállítására alkalmasak.

A különböző típusú bankkártyák gyártása és megszemélyesítése során a nemzetközi szervezetek által kötelezően előírt, minden részletre kiterjedő folyamatot kell követniük. Ugyanez vonatkozik a szintén kötelezően előírt és betartandó biztonsági, ellenőrzési eljárásokra. A követelményeknek történő folyamatos megfelelést a minősítési és engedélyezési eljáráson kívül mind a Visa International, mind az Europay International rendszeresen ellenőrzi. A fentieken túlmenően az Állami Nyomda rendelkezik objektumvédelmi, gyártásbiztonsági és ellenőrzési, valamint adat- és titokvédelmi szabályzattal.

Egyébként a közelmúltban már üzembe helyezték a chip beépítéséhez szükséges berendezéseket is. A technológiai sor magában foglalja a kártyatest kimarását, a vastagság-ellenőrzést, a chipellenőrzést, a chipbeültetést és -kódolást. Az ellenőrzési pontok, biztonsági faktorok és az eljárási rend tekintetében, ugyancsak a Visa International és az Europay International által előírt biztonsági követelmények az irányadók.

Diebold - ATM-ben utaznak

Az 1859-ben alapított amerikai Diebold Inc. a világ egyik legjelentősebb ATM-gyártója, az USA-ban pedig piacvezető. 1991-től 1998-ig Magyarországon kizárólagosan az IBM forgalmazta termékeit. A két cég vegyesvállalata megszűnt, így 1999-ben a Diebold létrehozta magyar leányvállalatát, hogy teljes körű szolgáltatást nyújtson a pénzkiadó automatákat üzemeltető pénzintézeteknek és más vállalkozásoknak. 2000 februárjában jelentették be, hogy a Diebold Inc. megszerezte a Getronics és a Groupe Bull cég self-service üzletágát, beleértve a franciaországi közös gyárat, a fejlesztő- és támogatóközpontot.

A cég által támogatott termékcsoportok a következők: Diebold ATM-ek, IBM-logós - a Diebold által gyártott - ATM-ek, Olivetti gyártmányú ATM-ek, Bull gyártmányú ATM-ek. A Diebold szolgáltatásai a következő területekre terjednek ki: értékesítés - új és használt ATM-ek, szoftverek, telepítés, karbantartás - országos szervizhálózattal, alkatrész- és kellékanyag-ellátás, egyedi szoftverfejlesztés, illesztés, üzemeltetési tanácsadás, oktatás, multimédia, kuponkiadás, reklámozás, új információs csatorna a bankok és ügyfeleik között, valamint az ATM és a banki intranet integrációja.

EASTRON - bankok, brókercégek szolgálatában

Az EASTRON Kft. a bankokban és a brókercégeknél folyó professzionális munka és ügyfélkiszolgálás támogatására kínál hatékony és biztonságos informatikai megoldásokat. Az EASTRON Kft. OFX-MIFST-alapon már 1998/99-ben kidolgozta az EastroNet Bank mintarendszert. A cég 1999-től a Security First-FICS Group-Edify egyesülésből létrejött S1 rendszerintegrátora. Az 1999 novemberében befejeződött fúzió révén az S1 a pénzügyi megoldások területén világméretekben is az internet alapú technológia egyik legnagyobb innovátora. A cég 5 földrészen mintegy 180 felhasználóval rendelkezik, amelyek között német, angol és francia nagybankokon kívül olyan nevek is megtalálhatók, mint az ABN Amro, a Chase Manhattan Bank vagy az ING Csoport.

A lakossági ügyfelek kiszolgálására alkalmas Costumer Banking Suite (CBS) legújabb, 3.2-es európai verziójának bevezetése ezekben a hetekben történik meg. A szoftver az alapszolgáltatásokat biztosító részből és a Smart Options kiegészítésekből áll. Utóbbiak teremtik meg a banki back-office felülethez történő kapcsolódás lehetőségét is. A termék, tekintettel a célpiac igényeire, eleve többnyelvű, és a forintszámlán kívül alkalmas tetszőleges devizanemben vezetett számlák kezelésére is. A megvalósított funkciók: számlaegyenleg-lekérdezés, számlák közötti átvezetés, kivonatáttekintés, pénzügyi kalkulátor, banki levelezés, személyes profil, kedvencek beállítása, átutaláslistázás, adatkarbantartás. Az opcionális funkciók közül talán a felhatalmazás, a keretmegbízással kapcsolatos funkciók és a limitfigyelés a legfontosabb. Ebbe a körbe tartoznak a nyelvi változatok, s az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb ügyfél-támogatási eljárás: a szervizcélú telekonferencia.

A Business Banking Suite (BBS) alkalmazást tipikusan a kis- és középvállalkozások pénzforgalmi igényeinek kiszolgálására tervezték. A cégek számlaegyenlegeiben a befektetési és kölcsönszámlák kezelésére is lehetőséget nyújt, támogatja a sablonok használatát, és ami a legfontosabb, megoldja az ügyféloldali felhasználók profiljának, privilégiumainak kezelését is.

A S1 Internet Brokerage terméke a CBS-ben alkalmazott technológiára épülő legújabb fejlesztés. A rendszerben mintegy 60 online funkció került megvalósításra az alábbi csoportokban: értékpapír, befektetési alap, állampapír-vásárlás és -eladás, új kibocsátásra történő előjegyzés, portfólióáttekintés, kereskedési adatok, megbízások áttekintése, megbízások módosítása vagy törlése, számlaegyenleg- és számlarészletezés, pénzátutalás.

EuroWeb - akciót hirdetne

Az EuroWeb Rt. Magyarország egyik legjelentősebb internet- és webszolgáltatója. A versenytársaktól eltérő stratégiát követve az egyetlen olyan szolgáltatónak vallja magát, amely a vállalati felhasználók igényes kiszolgálását állítja előtérbe. A cég üzletpolitikájában előkelő helyen szerepel az elektronikus kereskedelem és az internet-banking rendszerek bevezetésének elősegítése.

Az internet-banking és az online tranzakciók elterjedésének alapfeltétele az internetfelhasználók és a bankkártya-tulajdonosok bizalma. A cég képviselői úgy látják, ezt a bizalmat elsősorban a szolgáltatásban érdekelt bankok és internetszolgáltatók szoros együttműködése, valamint az egyre fejlettebb biztonsági rendszerek bevezetése alapozhatja meg. Gyakorlatban is kipróbált megoldásuk a VPN (Virtual Private Network), amelynek segítségével a bankok ügyfeleik számára megteremthetik a kellő infrastruktúrát az elektronikus pénzügyi tranzakciókhoz.

Az ilyen jellegű szolgáltatások elterjedését elősegítve az EuroWeb havi tíz óra ingyenes internet-hozzáférést biztosít az Inter-Európa Bank (IEB) bankkártyával rendelkező budapesti ügyfelei számára. A két cég által elindított úttörő kezdeményezés a biztonságos hazai internet-banking és az interneten elérhető kulturális-kommunikációs lehetőségek népszerűsítését célozza.

Ident - vagyok, aki vagyok

Az Ident Kft. automatikus azonosítással, vonalkódtechnikával foglalkozik. A Banktech kiállításon az Eltron-Privilege cég magyarországi képviseleteként műanyag kártyanyomtatókat állít ki. A nyomtatók bankkártya méretű műanyag kártyák színes és egyszínű nyomtatására, a kártyák perszonalizálására - így a kártyákon lévő mágnescsíkok kódolására - vagy smart card kódolására képesek. A nyomtatók közt tehát gyakorlatilag mindenféle igény kielégítésére alkalmas eszköztípus megtalálható. Közös tulajdonságuk, hogy 300 dpi-s felbontásúak, illetve Windows-driverrel és Win Card tervezőszoftverrel rendelkeznek.

Integra - megkönnyített ügyvitel

Az Integra Informatikai Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. Pénzintézeti Alkalmazások Divíziója banki, pénzintézeti szervezetek számára készít és forgalmaz informatikai rendszereket. A cég e területen szerzett széles körű tapasztalataira alapozva biztosítja minden felhasználó számára a szakmai ismereteken alapuló, korunk informatikai követelményeinek megfelelő ügyviteli rendszerek kifejlesztését és támogatását. A Banktech kiállításon a cég a következő termékeket mutatja be: BAG - banki analitikus számlavezető szoftvercsomag; Forex - árutőzsdei kereskedelmet kiszolgáló szoftvercsomag; IBT - integrált banki szoftvercsomag; Merk-Int - finanszírozás, faktoring, biztosításközvetítés szoftvercsomag; SHARE 2000 - részvénykönyvvezető szoftvercsomag; TÉSZ - takarékszövetkezeti folyószámla- és hitel-, betétkezelő szoftvercsomag; Winterest - értékpapír-kereskedelmet támogató szoftvercsomag, Intrade - speciális faktoring rendszer, illetve portfóliókezelő rendszer.

KFKI - megoldások hosszú távra

A KFKI Csoport cégei az összetett informatikai alkalmazások, a hálózatintegráció, a biztonságos internet-, intranet- és workflow-alkalmazások területén értek el jelentős sikereket. A KFKI Pénzintézeti Alkalmazások Irodája teljes körű és hosszú távú informatikai megoldásokat kínál a hazai pénzintézetek számára. A KFKI Csoport tagjaként az Icon az üzemeltetés biztonságát, az adatok védelmét garantáló, ügyfélre szabott elektronikus üzletvitel megvalósítása terén szerzett hírnevet a magyar banki piacon.

Tevékenységük kiterjed a tervezett pénzintézeti rendszer pontos specifikálására, a rendszerrel szemben támasztott igények felmérésére, a lehetséges eszközök és módszerek kiválasztására, teljes körű implementálására és ügyfeleik folyamatos támogatására. Megoldásokat kínálnak az euró bevezetése kapcsán felmerülő informatikai feladatokra is. Vállalják továbbá az informatikai rendszer megvalósítását célzó projekt megtervezését, a szükséges erőforrások biztosítását és a projektek vezetését.

Jelentősebb alkalmazásaik a banki integrált rendszerek, az adósminősítő és ügyfélgondozó rendszer, a VIBER/B (banki oldali VIBER interfész), a banki kötelező jelentéskészítő, archiváló, vezetői információs rendszerek, ügyfélkapcsolati, valamint bankkártyarendszerek. A KFKI aktívan részt kíván venni az előremutató banki technológiák - intelligens kártyák, telebusiness, elektronikus kereskedelem, IT-biztonsági megoldások, workflow - magyarországi bevezetésében is.

A cégnek igazán nem kell szégyenkeznie, ha referenciáiról kérdezik. KFKI-alkalmazások futnak a Budapest Bank, a Magyar Nemzeti Bank, az Erste Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, az Inter-Európa Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Földhitel- és Jelzálogbank, az OTP Bank, a CIB Bank, valamint az Opel Bank irodáiban.

MultiCard - kártyák a-tól z-ig

A Multicard Kft. 1989-ben alakult, s az Állami Nyomdához hasonlóan rendelkezik a nemzetközi kártyatársaságok - a Visa és az Europay - engedélyével kártyáik gyártásához és megszemélyesítéséhez.

A cég komplex szolgáltatásait kínálja, amelyekbe a kártyatervezéstől a megszemélyesítésig minden beletartozik. Az elmúlt 10 év alatt közel 15 millió kártyát szállítottak már hazai és külföldi megrendelők részére. Partnereik nagy részével folyamatos üzleti kapcsolatban állnak. Legnagyobb piacuk, a banki szektor mellett számos egyéb területen is megjelennek termékeikkel, így például az üzemanyag-, autópálya-, flotta-, VIP-, ID-, törzsvásárló-, törzsvendég-, törzsutas-, szerviz-, tagsági, klub-, ügyfél-, vállalati és kulcskártyáikkal. Ezeket igény szerint mágnescsíkkal, aláíráscsíkkal, vonalkóddal és biztonsági elemmel képesek ellátni.

Közeli terveik között szerepel a chipkártyagyártás megvalósítása. Miután a 2000. év az előkészületek éve a chipes bankkártyák területén, a MultiCard egyik legfontosabb feladatának tartja a teljes körű felkészülést a kártyakibocsátók chipprogramjainak megvalósításához.

OTP HáziB@NK - intézze pénzügyeit a világhálón!

Az OTP HáziB@NK az OTP Bank internetes "bankfiókja", amelynek segítségével a lakossági folyószámlával, Junior számlával vagy vállalkozói pénzforgalmi számlával rendelkező ügyfelek egy internetkapcsolattal rendelkező számítógép révén bárhonnan, bármikor kapcsolatba léphetnek bankjukkal. A szolgáltatásra vonatkozó szerződéskötést az interneten a www.otpbank.hu címen egy internetes űrlap kitöltésével lehet kezdeményezni. Ha a leendő ügyfélnek még nincs folyószámlája az OTP Banknál, az OTP HáziB@NK-szerződést bármelyik OTP Bank-fiókban, a számlanyitáskor is meg lehet kötni.

Az OTP HáziB@NK igénybevétele díjtalan, a lakossági és Junior-ügyfeleknek pedig az eseti átutalások díja is kedvezményes. Milyen szolgáltatásokat kínál az OTP HáziB@NK? Például azonnali vagy értéknapos belföldi forintátutalást, állandó átutalási megbízást, lakossági, vállalkozói betét lekötését, valamint a számlaegyenleg, a számlatörténet, a lekötött betétek és a sorban álló tételek lekérdezését. S ne felejtsük, mindezt az interneten keresztül.

TeleDataCast - tőzsdei adatok minden csatornán

1994 óta van jelen tőzsdei rendszerével a TeleDataCast Kft. (A/7-es stand). Az ügyfelek sikeres tőzsdei döntéseihez támogatást nyújtó szolgáltatást a hozzákapcsolt DataBroadCast (DBC) technológia és kiszolgálóplatform teszi elérhetővé, amelynek előnye, hogy a havidíjakon kívül nem terheli kommunikációs többletköltség a felhasználót.

A TDC tervei között szerepel, hogy ügyfeleit az igényeknek megfelelően több fizikai platformon kiszolgálja. A DBC technológia mellé így társul az interneten történő kiszolgálás és a mobilfelületek. A cég célja a komplex internetes megoldások bővítése, amihez teljes internet-hozzáférési szolgáltatást is kínálnak. A technológiai kihívásokhoz alkalmazkodva a TDC fejlesztéseit kiterjeszti a WAP-ban rejlő lehetőségek kiaknázására is. A tőzsdei adatszolgáltatások kibővítéseként a cég a többszintű befektetéseket háttér-információkkal támogatja, valamint a befektetési lehetőségek, hírértékelések elsajátításában is segítséget nyújt.

XS Computer - fokozott biztonság

A szoftverüzletágat tekintve az XS Computer Kft. a nagy sikerű biztonsági szoftvereket fejlesztő Utimaco AG kizárólagos magyarországi forgalmazója. Az XS Computer a következő szoftverekkel nyújt segítséget az adatvédelmi kérdések megválaszolásában, illetve megoldásában: SafeGuard Easy - merevlemezek szektorszintű védelme; SafeGuard LanCrypt - szervereken, ill. munkaállomásokon az adatok fájlszintű védelme a hálózaton való szállítás alatt; SafeGuard AdvancedSecurity - a Windows NT biztonsági hiányosságainak javítása, ill. magasabb szintű biztonság kialakítása; SafeGuard VPN - nyilvános hálózaton szállított adatok védelme; SafeGuard Sign&Crypt - digitális aláírás magas szintű és biztonságos megvalósítása.

VemSoft - platformfüggetlen megoldások

A VemSoft Kft. csaknem tízéves banki tapasztalattal fejleszt egyedi igényekre szabott, országos hálózaton működő számlavezetési, értékpapír-ügynöki és vezetői információs rendszereket.

Javában fejlesztett rendszereik Windows- és OpenVMS-környezetben is működnek. Adatbázisokat elsősorban Oracle és MS SQL adatbázis-kezelőre alapozva építenek, így rendszereik platformfüggetlenek és könnyen összekapcsolhatók más alkalmazásokkal. Kliensoldalon Java alapú böngészőt igényelnek, jelentős karbantartási, telepítési költséget takarítva meg ezzel a megrendelőnek.

Aláírás-ellenőrző rendszerükben méretarányosan, egymáshoz is viszonyíthatóan jelenik meg a rendelkezők aláírása. Megjeleníthető az ügyfelek fényképe, ami az azonosítás biztonságát tovább fokozza. A naplózási és jogosultsági modul a decentralizált szkennelési funkciót támogatja.

Interaktív és batch módban is működő GIRO-interfészük komplex megoldást kínál a bankközi elektronikus GIRO-hoz csatlakozni kívánóknak. A rendszer interaktív módban saját ügyfél- és partnertörzzsel dolgozik. Archiváló és csoportos tranzakciók kezeléséhez szükséges modullal is bővíthető.

[PrímOnline, 2000. március 28.]

English Site