Vissza

Szoftverfejlesztői konferencia Prágában magyar résztvevőkkel

Eastron | 
2003. július 16.
A Hewlett-Packard, az Intel, a Microsoft és az Oracle támogatásával a közelmúltban három napos találkozóra hívta a kelet-európai régió szoftverfejlesztőit Prágába. A magyar szoftveripart az EasTron képviselte

Rólunk írták 

Szoftverfejlesztői konferencia Prágában magyar résztvevőkkel

2003. július 16. 18:47

A Hewlett-Packard, az Intel, a Microsoft és az Oracle támogatásával a közelmúltban három napos találkozóra hívta a kelet-európai régió szoftverfejlesztőit Prágába. A cseh fővárosban a fejlesztők megismerték az Itanium2 alapú környezet újdonságait és bemutatták egymásnak eddig elkészült Itanium / Itanium2 alapú, HP-UX, Linux és Windows Server 2003 rendszereken futó megoldásaikat.

A magyar szoftveriparágat az EasTron Kft., a Grepton Rt., a Montana Rt és a VirusBuster Kft. képviselte. A fejlesztések támogatására az eseményen a HP minden résztvevő partnernek felajánlott egy-egy ingyenesen használható rx2600 Itanium2 szervert.

A HP 2003. június 30-án jelentette be az Intel Madison alapú, új Itanium2 processzorral szerelt szervereit. A HP az egyetlen hardverszállító, aki üzleti kritikus környezetben egyetlen szerverrel megoldja a HP–UX, Linux és Windows 2003 operációs rendszerek párhuzamos futtatását. A HP ezt a Madison processzorral párhuzamosan bejelentett, az Adaptív Infrastruktúra kezdeményezés szerves részét képező, Itanium lapkával szállított Superdome szerver bejelentésével is bizonyította. Továbbá, a HP az egyetlen szállító, aki ügyfelei már meglévő PA-RISC eszközeit egy egyszerű processzor cserével Itanium-alapú szerverekké képes bővíteni.

Az új generációs kiszolgálók bemutatójának nyitányaként szervezték meg a prágai ISV konferenciát, ahol a résztvevő szoftverfejlesztők az új technológiák lehetőségeinek gyakorlati előnyeiről tájékozódtak. Az Intel képviselője előadásában kitért vállalata és a HP szoros együttműködésére a fejlesztés és termékbevezetés terén.  

A csehországi regionális találkozón kiderült, hogy a legnagyobb ISV-k 90%-a elkötelezte magát az Itanium platform mellett. A legtöbb vezető alkalmazást már portolták, illetve jelenleg is dolgoznak az Itanium platformra való átírásán, s a résztvevők is ebben a munkában vesznek részt. A vezető ISV-k, mint Oracle, vagy az SAP már a nyár és az ősz folyamán elkészülnek az új platformon futó termékeik végleges verziójával.

A Microsoft vezető előadói külön napot szántak a Windows Server 2003 és az SQL Server új, 64-bites kiadása előnyeinek ismertetésére. A Microsoft fokozott figyelme az új terület felé érthető, hiszen a gyors lebegőpontos számítás mellett a 64-bites architektúra előnyeit jól kihasználva az eddigieknél lényegesebben nagyobb adatbázisok kezelésére lesz lehetőség. A HP Superdome szerverének felhasználói akár 64 processzort és 256 GB memóriát is használhatnak a Windows Server 2003 64-bites operációs rendszerrel.

A hazai szoftverfejlesztők első alkalmazásai már megjelentek az új 64 bites Windows 2003 rendszeren, illetve dolgoznak alkalmazásaik portolásán. Az EasTron nagy biztonságú folyamatirányítási alkalmazást, a Grepton ügyviteli alkalmazást, a Montana iratkezelő iktatórendszert, a VirusBuster viruskereső alkalmazást mutatott be a konferencián.

[PrímOnline 2003. július 16. 18:47] 

English Site