Vissza

Itanium 2-re fejlesztenek

Eastron | 
2003. július 30.
A Hewlett-Packard- az Intel, a Microsoft és az Oracle támogatásával - a közelmúltban háromnapos találkozóra hívta a kelet-európai régió szoftverfejlesztőit. A magyar szoftveripart az EasTron képviselte.

A Hewlett-Packard -az Intel, a Microsoft és az Oracle támogatásával - a közelmúltban háromnapos találkozóra hívta a keleteurópai régió szoftverfejlesztőit, független szoftverszállítóit (ISV: Independent Software Vendor) Prágába. A cseh fővárosban a fejlesztők megismerték az Itanium 2 alapú környezet újdonságait, és bemutatták egymásnak eddig elkészült Itanium/Itanium 2 alapú, HP-UX, Linux és Windows Server 2003 rendszereken futó megoldásaikat. A magyar szoftveripart az EasTron, a Grepton, a Montana és a VirusBuster képviselte.

A fejlesztések támogatására az eseményen a HP minden részt vevő partnernek felajánlott egy-egy ingyenesen használható rx2600 Itanium 2 szervert.

A HP június végén mutatta be az Intel Madison alapú, új Itanium 2 processzorral szerelt szervereit. A HP az egyetlen hardverszállító, amely üzleti kritikus környezetben egyetlen szerverrel megoldja a HP-UX, Linux és Windows 2003 operációs rendszerek párhuzamos futtatását. A HP ezt az adaptív infrastruktúra kezdeményezés szerves részét képező, Itanium lapkával szállított SuperDome szerverrel is bizonyította. Továbbá a HP az egyetlen szállító, amely ügyfelei már meglévő PA-RISC eszközeit egy egyszerű processzorcserével Itanium alapú szerverekké képes bővíteni. Az Intel képviselője előadásában ki is tért vállalata és a HP szoros együttműködésére a fejlesztés és termékbevezetés terén. A csehországi regionális találkozón kiderült, hogy a legnagyobb ISV-k kilencven százaléka elkötelezte magát az Itanium platform mellett. A vezető ISV-k, mint Oracle vagy az SAP már a nyár és az ősz folyamán elkészülnek az új platformon futó termékeik végleges verziójával.

A Microsoft előadói külön napot szántak a Windows Server 2003 és az SQL Server új, 64 bites kiadása előnyeinek ismertetésére. A Microsoft fokozott figyelme az új terület felé érthető, hiszen a gyors lebegőpontos számítás mellett a 64 bites architektúra előnyeit jól kihasználva az eddigieknél lényegesebben nagyobb adatbázisok kezelésére lesz lehetőség. A HP SuperDome szerverének felhasználói akár 64 processzort és 256 GB memóriát is használhatnak a Windows Server 2003 64 bites operációs rendszerrel.

A hazai szoftverfejlesztők első alkalmazásai már megjelentek az új 64 bites Windows 2003 rendszeren, illetve dolgoznak alkalmazásaik portolásán. Az EasTron nagy biztonságú folyamatirányítási alkalmazást, a Grepton ügyviteli alkalmazást, a Montana iratkezelő iktatórendszert, a VirusBuster víruskereső alkalmazást mutatott be a konferencián.

Forrás: HP Magazin 2003. 6.szám

Az eredeti cikk megtekinthető ITT.

English Site