Vissza

Computerwold Számítástechnika - SOA és workflow melléklet

Eastron | 
2007. május 7.
A hazai piac kezd megérni a munkafolyamat-támogató rendszerekre - hangsúlyozza Harangozó Szabolcs, az EASTRON Kft. sales managere.

Bár nem idegen a hazai vállalatoktól a folyamat középpontú gondolkodás ennek informatikai támogatását ez idáig döntően egyedi szoftverfejlesztéssel oldották meg. Mások a meglévő vállalati rendszerek - ERP-k, levelezési rendszerek, content management eszközök, dokumentumkezelők - alap workflow funkcionalitását kihasználva igyekeztek testreszabott folyamatokat kialakítani. A folyamatok számának növekedésével azonban napjainkra mind nagyobb szükség van olyan rendszerekre, amelyek segítségével a cégek saját maguk, külső fejlesztők segítsége nélkül, akár programozói ismeretek hiányában is automatizálják folyamataikat.

Programozás nélkül

A hazai piac kezd megérni a munkafolyamat-támogató rendszerekre - hangsúlyozza Harangozó Szabolcs, az EASTRON Kft. sales managere. Bár nem idegen a hazai vállalatoktól a folyamat középpontú gondolkodás ennek informatikai támogatását ez idáig döntően egyedi szoftverfejlesztéssel oldották meg. Mások a meglévő vállalati rendszerek - ERP-k, levelezési rendszerek, content management eszközök, dokumentumkezelők - alap workflow funkcionalitását kihasználva igyekeztek testreszabott folyamatokat kialakítani. A folyamatok számának növekedésével azonban napjainkra mind nagyobb szükség van olyan rendszerekre, amelyek segítségével a cégek saját maguk, külső fejlesztők segítsége nélkül, akár programozói ismeretek hiányában is automatizálják folyamataikat. Workflow rendszer használatával rendkívül látványosan és drasztikusan csökkenthető a folyamatok átfutási ideje, elősegítve a hatékony, magas minőségű munkavégzést, illetve az alapvető képességekre való összpontosítást. Örömteli, hogy egyre több hazai és nemzetközi megoldás válik elérhetővé Magyarországon ezzel is jelezve a piac érettségét. Ugyanakkor valószínűleg azok lesznek sikeresek, akik komoly tapasztalattal és referenciális háttérrel rendelkeznek, ugyanakkor képesek mind árban, mind funkcionalitásban a hazai igényeket kielégítő megoldást kínálni. Az EASTRON Kft. magyar magántulajdonban lévő vállalkozás, 1994-es alakulásától kezdve foglalkozik ipari folyamatirányítással. Észlelve a humán workflow iránti piaci igényt, ezelőtt pár évvel nekifogtak egy Magyarországon is költséghatékonyan forgalmazható, de nemzetközileg is előkelően jegyzett termék felkutatásába. Választásuk a Workflow Management Coalition egyik alapító tagjára a francia Advantysra, illetve a WorkflowGen nevű szoftverére esett, amit azóta Magyarországon kívül az EasTron romániai leányvállalata is sikeresen forgalmaz. A hazai igények hatására lokalizáltuk illetve kiegészítettük a terméket egy dokumentumkezelő modullal. Mindemellett természetesen továbbra is megőriztük rendszerünk folyamat-központúságát, hiszen a képesség, hogy a cég működését folyamatában szemléljük, óriási érték.- mondta Harangozó Szabolcs


 

Computerworld Számítástechnika
2007. május 3-i szám - SOA és workflow melléklet

English Site