Vissza

Az EASTRON Kft. digitalizálta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt

Balogh Zsuzsanna | 
2011. szeptember 5.
Ünnepélyesen lezárult a KÖH közszolgáltatásainak elektronizálására és informatikai rendszerének fejlesztésére irányuló projekt, melynek megvalósítását 2011 májusában kezdte meg az EASTRON Kereskedelmi és Fejlesztő Ügynökség.
„Az elsődleges cél az e-ügyintézés bevezetése volt, azaz az ügyfelek információhoz való hozzáférésének megkönnyítése az egyes ügytípusok (műemlékek, régészeti lelőhelyek, műtárgyak, valamint lapnyilvántartás) esetében. A környezetvédelmet és hatékonyságot egyaránt szolgáló újításnak köszönhetően az ügyfeleknek ezután nem kell bajlódniuk különböző nyomtatványok kitöltésével és a sorban állást is megspórolhatják, ha az Ügyfélkapun keresztül küldik el kérésüket a hivatalnak.
A második célkitűzés olyan elektronikus szolgáltatások bevezetése volt, melyekkel a beérkező megkeresések adminisztrációja teljesen vagy részben automatizáltan történik, ügyintézői közreműködés nélkül. Ilyen szolgáltatás például a műemlék- illetve régészeti lelőhelyek, műtárgyak nyilvántartására vonatkozó egyedi vagy csoportos tájékoztatás.

Emellett fontos szempont volt a hivatal belső működésének fejlesztése is. A harmadik elérendő eredmény tehát az ügyintézési hatékonyság növelése és az átlagos ügykezelői időráfordítás csökkentése volt.” 

A KÖH tenderben az EASTRON által megvalósított üzleti célok a következők voltak:

  • Egységes, integrált rendszer a különböző hatóságok, szakterületek munkájának szorosabbá tételére;
  • Intranet Portál egy szakrendszeri adatokkal feltöltött és szinkronizált adatbázissal;
  • Központi felhasználó és csoportkezelés;
  • Megnövekedett elvárásoknak és megváltozott jogszabályi előírásoknak megfelelő iktató, iratkezelő rendszer;
  • Időszaki lapok és műemlék revíziók (Örökségi és régészeti értékek) nyilvántartásainak elektronikus támogatása és integrálása a többi rendszerrel.

Computerworld
2011. augusztus 30 – E-ügyintézés a kulturális örökségvédelemben

További információk:
VÁTI (Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.)
- Kulturális örökségvédelem digitális alapokon


English Site