Vissza

Ipari megoldások üzletágunk referenciái és sikertörténetei

Három sikeres projekt részletes leírása.

1993. PDA

Az ügyfélnél felmerült igény

Atomreaktor aktív zónája mérési adatainak gyűjtését korábban az eredeti tervek szerint épült, még az 1970-es években tervezett egyedi célrendszer végezte. A rendszer elvárások szerinti üzemképessége a meghibásodások gyakoriságának növekedésével és a tartalék alkatrészek nehezülő beszerzése miatt a reális költségszinten már nem volt biztosítható, így szükségessé vált a mérési adatgyűjtő rendszer cseréje.

Az EASTRON Kft. által nyújtott megoldás

A redundáns konfigurációban kialakított ipari adatgyűjtő számítógépek fogadják az érzékelőktől és alsó szintű mérési adatgyűjtőktől érkező jeleket, feldolgozzák és továbbítják azokat a felsőszintű számítógépek felé, ahol megtörténik azok fogadása és rendszerbe integrálása, adatbázisba tárolása. A technológiai csatornák paraméterkészlete (input-lista) verziózott formában automatikusan frissíthető, így az input-lista és a tényleges adatfelület mindig konzisztens.

A beépített diagnosztikai eszközök segítségével a real-time folyamatok nyomonkövethetők. Az adatgyűjtő számítógépek működése online monitorozható egy külső üzemvitelt ellenőrző munkaállomásról.

Funkciók:

  • Aktív zóna adatok és a reaktor körüli mérési adatok fogadása, gyűjtése
  • Speciális szoftveres diagnosztikai eszközök megvalósítása
  • Hibatűrő hardver, szoftver és kommunikációs csatornák, teljesen redundáns működés
  • Input-lista frissítése a host számítógépről
  • Automatikus indulás és kapcsolatfelvétel a kapcsolódó rendszerekkel

Ügyfélnél tapasztalt előnyök

Robosztus, hibatűrő konfiguráció
A szigorú elvárásoknak megfelelő speciális célhardver és szoftver kezelése, kifejlesztése
Nagy jelsűrűség esetén is a jelek hibamentes feldolgozása 0,5 - 2 másodpercenként
Automatikus rendszerindulás
Automatikus kapcsolatfelvétel induláskor vagy kommunikációs csatorna megszakadás után
Konzisztens input-lista kezelés

1996. Meteorológiai Mérőrendszer

Az ügyfélnél felmerült igény

Az erőmű műszaki felügyelete és a balesetelhárítási koncepció szigorítása szükségessé tette a környezeti paraméterek on-line rendelkezésre állását. Korábban ezek az adatok csak a helyi OMSZ állomáshoz fordulva, telefon, vagy más közvetett módon voltak elérhetők.
Az EASTRON Kft. által nyújtott megoldás

Az EASTRON megtervezte, leszállította és üzembe helyezte a Meteorológiai mérőrendszer berendezéseit és szoftverét, megvalósította az adatkommunikációt a távoli vezénylők és az OMSZ állomás felé. A szélirány, szélsebesség, levegő hőmérséklet, csapadékmennyiség és sugárzási egyenleg érzékelése a 120 méteres mérőtornyon és a talajszinten történik Qualimetrics és Vaisala érzékelőkkel.

Ügyfélnél tapasztalt előnyök

Az erőmű környezetét jellemző meteorológiai információ korszerű módon, az alrendszerekhez illesztve rendelkezésre áll. A mérőrendszer stabil, robosztus kivitelű, a részegységek karbantartást nem igényelnek, az alkalmazott intelligens mérésadatgyűjtő rendszer a szükséges számításokat elvégzi, az adatokat helyben is archiválja és rendelkezik távdiagnosztikai képességgel is.

2004. Adatgyűjtő rendszer

Az ügyfélnél felmerült igény

A blokkok teljesítménynövelési igénye kapcsán szükségessé vált a zónaellenőrző rendszer számítási algoritmusainak módosítása. A teljesítményszámításban a szabályozó kazetták pontos helyzetét is figyelembe kell venni, ezért szükség volt ezen információ bevitelére a számításokat végző VERONA rendszerbe.

Az EASTRON Kft. által nyújtott megoldás

A pontos (ún. finom-) rúdhelyzet adatok Modbus protokollal rendelkező RS-485 vonalakon álltak rendelkezésre. A zónaellenőrzés adatait összegyűjtő és előfeldolgozó Polyp Data Acquisition rendszer csak egyetlen szabad soros interfésszel rendelkezett, ezért szükségessé vált egy beágyazott protokoll konverter egység kifejlesztése és a VME-buszos adatgyűjtő szoftverének módosítása. A kifejlesztett "FIL" fantázianevű készülék kisméretű, mozgó alkatrészt nem tartalmaz, illeszkedik a megrendelő által meghatározott környezetbe.

Ügyfélnél tapasztalt előnyök

A szabályozó kazetták rúdhelyzet adatai a megkövetelt pontossággal a feldolgozó rendszerbe továbbíthatók. Az adatfeldolgozás – a redundáns megvalósításnak köszönhetően – egyszeres meghibásodás ellen védett. A kidolgozott készülék alkalmazása elősegítette a blokkok teljesítményének növelését.

English Site