Vissza

Meteorológiai mérőrendszer

logo_mvm-paksAz ügyfél neve: Paksi Atomerőmű Zrt.
A project: Meteorológiai mérőrendszer
A project éve: 1996

Az ügyfélnél felmerült igény

Az erőmű műszaki felügyelete és a balesetelhárítási koncepció szigorítása szükségessé tette a környezeti paraméterek on-line rendelkezésre állását. Korábban az adatokhoz csak a helyi OMSZ állomáshoz fordulva, telefon, vagy más közvetett módon voltak elérhetők.

Az EASTRON által erre nyújtott megoldás

Az EASTRON megtervezte, leszállította és üzembe helyezte a Meteorológiai mérőrendszer berendezéseit és szoftverét, megvalósította az adatkommunikációt a távoli vezénylők és az OMSZ állomás felé. A szélirány, szélsebesség, levegő hőmérséklet, csapadékmennyiség és sugárzási egyensúly érzékelése a 120 méteres mérőtornyon és a talajszinten történik Qualimetrics és Vaisala érzékelőkkel.
A tervezési, kivitelezési és installálási feladatok mellett a rendszert működtető szoftverek is kifejlesztésre kerültek. Az OPTO 22 Mistic LC32 adatgyűjtőjével kialakított digitális és analóg jelek fogadását és feldolgozását lehetővé tevő konfiguráció a torony alatti konténerben található. A feladat részét képezte a detektorok jeleinek fogadása, ellenőrzése, feldolgozása, valamint a távoli vezénylői rendszerekkel és OMSZ állomással történő folyamatos adatkommunikáció kiépítése és a kapcsolódó rendszerekbe integrálása. Az ipari rendszerekben nélkülözhetetlen időszinkronizálás is megvalósult.

Az ügyfél által tapasztalt előnyök

Az erőmű környezetét jellemző meteorológiai információk korszerű módon, az alrendszerekhez illesztve rendelkezésre állnak. A mérőrendszer stabil, robosztus kivitelű, a részegységek karbantartást nem igényelnek, az alkalmazott intelligens mérésadatgyűjtő rendszer a szükséges számításokat elvégzi, az adatokat helyben is archiválja és rendelkezik távdiagnosztikai képességgel is.

English Site