Vissza

Mérőrendszer felújítás

Mérőrendszer felújítás a Paksi Atomerőmű Zrt-nél.

logo_mvm-paksAz ügyfél neve: Paksi Atomerőmű Zrt.
A project: A projekt: Meteorológiai torony mérőrendszer felújítása
A project éve: 2010-2011

Az ügyfélnél felmerült igény

A berendezések öregedése, szabvány változások és az előírások szigorodása miatt a mintegy 15 éve létesített rendszer cseréjét tette szükségessé. A rendszert az üzemelő háttérrendszerekhez illeszkedve kellett létesíteni, a régi rendszer működésének zavarása és lényegében üzemszünet nélkül.

Az EASTRON által nyújtott megoldás

A meteorológiai mérőrendszer fontos szerepet tölt be a Paksi Atomerőmű környezetellenőrzésében. Az időjárási helyzet legjobban léghőmérséklet mérésekkel, szélfluktuáció és szélsebesség adatokkal, a nap- és felszíni kisugárzás intenzitásával, valamint az esetleges csapadékmennyiséggel írható le. Egy ilyen képességű mérőrendszer élettartama az időjárási változások és folyamatos UV sugárzásnak kitettség miatt korlátos, ezért az üzemeltető 2010-ben a rendszer felújítása mellett döntött. A rendszer tervezésére, kivitelezésére és üzembe helyezésére kiírt fővállalkozási pályázatot az EASTRON Kft. nyerte el. A felújítás a meteorológiai műszerek, az adatgyűjtő és az adatkapcsolatok felújítására is kiterjedt, figyelembe véve a vevői-, szabvány- és hatósági követelményekben időközben bekövetkezett változásokat. A hatályos villámvédelmi előírások megfeleltetésének külön figyelmet szenteltünk a tervezés – kivitelezés során és a létesítés során a teljes adat- és betáplálási kábelezés is kicserélésre került. A projekt a speciális mérési, referencia és adatvédelmi feltételeknek való megfeleléssel illeszkedik az EASTRON ipari megoldásainak sorába. A felújítási munka speciális – nagy magasságban történt – szerelési munkái az OVIT és az OMSZ szakemberek szaktudását és felkészültségét dicsérik. Az új meteorológiai mérőrendszer Vaisala szélirány és szélsebesség mérőket használ, valamint a léghőmérséklet érzékelők is Vaisala szállításúak. A négykomponensű sugárzásegyenleg mérő Kipp & Zonen gyártmány. A jelfeldolgozó egységek RS-485 vonalakon csatlakoznak a központi, ipari PC adatgyűjtőhöz.

Az ügyfél által tapasztalt előnyök

Egy átlagon felüli mérőrendszer, melynek létesítetése kiváltotta a megrendelő elismerését: "A részletes értékelést tekintve figyelemre méltó, hogy a 'Meteorológiai mérőrendszer átalakítási munkái' tárgyú szerződés teljesítésére több szempont (szolgáltatási képesség, szerződés szerinti munkavégzés, megrendelői elégedettség) 'kiváló' értékelést kapott, mivel Önök gyorsan, precízen dolgoztak, a felmerült problémákat rugalmasan, de a szabályok betartásával kezelték, az igényekre, észrevételekre azonnal reagáltak."
A rendszer a villámvédelem működéséből fakadó eszközcseréktől eltekintve, az átadás óta 365*24 órában hibamentesen működik.

English Site